W dniach 13-14.10.2025 roku, w Bydgoszczy, przy wsparciu 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej przeprowadzono zajęcia praktyczne dla podchorążych 4 i 5 roku studiów Wydziału Bezpieczeństwa, Logistyki i Zarządzania WAT w specjalności żywnościowej oraz słuchaczy kursu „Organizacja zabezpieczenia materiałowego”, dotyczące zasad organizacji, funkcjonowania i zabezpieczenia żywnościowego na I poziomie taktycznym w warunkach polowych.
Zajęcia zorganizowano w czterech grupach szkoleniowych na terenie placu ćwiczeń taktycznych Jachcice oraz na obszarze 1 Blog. W ramach pierwszego punktu szkolenia omówiono zagadnienia związane z załadunkiem i transportem zapasów żywności z magazynu do polowego punktu żywnościowego (PPŻ), w tym zasady naliczania i utrzymywania zapasów wojennych oraz planowania transportu. Studenci praktycznie ćwiczyli sposoby załadunku produktów spożywczych z zachowaniem zasad bezpieczeństwa żywności i transportu.
W drugim punkcie szkoleniowym zorganizowano rozwinięcie polowego punktu żywnościowego (PPŻ), obejmujące podział personelu na osoby funkcyjne oraz przydzielenie im zadań. Ćwiczono rozmieszczenie i przygotowanie punktu produkcyjnego z wykorzystaniem sprzętu polowego służby żywnościowej (kuchni polowej KPŻ-100, zbiornika na wodę 500 l, samochodu izotermicznego i namiotu produkcyjno – stołówkowego). Uczestnicy przygotowali również punkt mycia sprzętu żywnościowego z użyciem kontenera myjącego i podgrzewacza do wody PPGW-200 oraz punkt wydawania i spożywania posiłków. Omówiono zasady przechowywania żywności w warunkach PPŻ oraz przygotowywania posiłków zgodnie z otrzymanym jadłospisem. Instruktorzy przedstawili zasady systemu HACCP w warunkach polowych, zwracając uwagę na identyfikację krytycznych punktów kontroli. Utrwalono organizację procesu wydawania posiłków, określając kierunek podejścia, kolejność wydawania oraz wymogi dotyczące temperatury potraw.
Kolejny – trzeci punkt szkoleniowy obejmował rozwinięcie batalionowego punktu żywnościowego (bpż) funkcjonującego w czasie „W”, z zachowaniem zasad taktycznych i czasowych. Uczestnicy przećwiczyli podgrzewanie konserw i chleba w podgrzewaczach chemicznych i elektrycznych oraz omówiono zasady obrony i ochrony bpż, w tym utrzymanie gotowości bojowej personelu żywnościowego. W ramach ćwiczenia dokonano zmiany rejonu rozwinięcia bpż w oparciu o normy taktyczne, wskazując różnice pomiędzy PPŻ czasu „P”, a bpż rozwijanym w czasie „W”. Szczególną uwagę zwrócono na dostosowanie norm taktycznych do realnych warunków pola walki, na podstawie doświadczeń wojny w Ukrainie.
Ostatni – czwarty punkt szkoleniowy obejmował organizację piekarni polowej z praktycznym wypiekiem chleba, w zestawie składającym się z ciastowni i pieca piekarskiego. Studenci uczestniczyli w procesie wyrabiania ciasta, formowania bochenków, wypieku i przechowywania pieczywa. Omówiono także możliwości produkcyjne piekarni polowej oraz jej rolę w zapewnieniu ciągłości żywienia w warunkach działań wojennych.
Zajęcia praktyczne pozwoliły uczestnikom na zdobycie bezpośredniego doświadczenia w organizacji i funkcjonowaniu polowych systemów żywienia, łącząc naukę teoretyczną z praktyką wojskową. Szkolenie sprzyjało zarówno rozwojowi kompetencji zawodowych, jak i umiejętności interpersonalnych, kształtując zdolność pracy zespołowej i działania pod presją czasu. Ćwiczenie ukazało realne wyzwania logistyczne, umożliwiając uczestnikom zrozumienie znaczenia współpracy i efektywnego planowania w warunkach zbliżonych do rzeczywistych działań w warunkach polowych.
Autorzy: dr Dariusz SPYCHAŁA, dr hab. Paweł KLER prof. WAT – ILOG, WLO, WAT
Zdjęcia: por. Sebastiana SOBCZUK, 1 Pomorska Brygada Logistyczna















